Komentari

opcije.blog.hr

Dodaj komentar (47)

Marketing


  • barba

    evo pocela je konferencija za novinare.

    avatar

    07.11.2008. (20:54)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    da moj Barba! Zanimljivo je gledati kako DOW_JONES INDEX Marketa OSCILIRA u real-timeu vec prema tome kako Market procjenjuje Obamine izjave tj odgovore na pitanja (sada) . Bili smo na +220 sad smo na svega +110... prepolovio se od pocetaka kao da nije bas previse ohabren jer je htio cuti puno vise detalja (Market) od Obame ... jasno je medjutim da kao PRESIDENT ELECT on ne moze ici tako duboko u stvari kako bi to svi sad htjeli . Po njegovim rijeciima maloprije USA moze imati samo jednog predsjednika i to je za sada (do inaguracije) Bush.. Obama samo malo pokazuje svoje planove ali ne zeli konfrontaciju sa Bushom dok je jos isti u Officeu.. to je razumljivo!

    avatar

    07.11.2008. (21:07)    -   -   -   -  

  • Felix

    Bok,OptionMaster..evo javljam se sa zakašnjenjem u vezi onoga charta AAPLea sa trokutima i "zastavicama"...A kaj da ti velim?Uopće ne koristim klasičnu T.A.,samo jumim po onim svojim chartovima.Ne velim da drugo niš ne valja,ali toliko sam se uklopio u te analize da jednostavno ne vjerujem da bi išta drugo bolje koristio.Pokazalo se i da je naliza na optmonsteru bazirana na trokutu potpuno promašena.Ipak iz ovo malo iskustva mogu reći da se javno obznanjena T.A. i njezine osnove nerijetko koriste protiv onih koji baziraju trejdanje na njima.To se poglavito odnosi na svu silu "oscilatora",ali i patterna,trendlinija...Koliko sam do sada uspio primijetiti vrlo veliku važnost bih pridavao novim HIGH ili LOW na bilo kojim chartovima,ADXu DI+ i DI- od klasične T.A.Sve ostalo nije pouzdano više od 50%,a to znači..NULA.U VIŠE OD 70% je to(NOVI HIGH ILI LOW) ključni trenutak potvrde trenda i još uvjerljivijeg nastavka ili pak reversala.Na kraju...pitanje koje me kopka...kako možeš pratiti lud,zbunjen,normalan?Sa kojeg satelita?

    avatar

    07.11.2008. (22:27)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Pa ostaje da se vidi iduci tjedan, dacu im jos malo vremena za ovaj play jer se tako i opisuje u tom unosu ali necu bas ceklati vise od iduceg (predzadnjeg tjedna ) ... uostalom imam i planiram i druge trejdove samo sam pokusao ovo malo sa T/A ako ide-ide ako ne ne.. idemo dalje. LudZbNorm pratim sa www.ludzbunjennormalan.com i laptop lijepo priheftam na moj big screen TV i gledam u dnevnoj sobi sa obitelji .. uzeo sam jos brzi internet tako da mi network speed nije problem a slika je malo "musava" ali OK kad se rastegne na 50 incha. ;) Ponekad pogledam i pokoju epizodu Hrv. Bundya i jos kojecega sa Nova-TV.. volim i one "vijesti" samo da su jos malo vise "top heavy"- if you catch my drift, haha!

    avatar

    07.11.2008. (22:41)    -   -   -   -  

  • Felix

    Nisam pojma imal da su na netu,a propustil sam većinu epizoda...Onu tetu iz vijesti još nisam videl,samo sam pročital(pogledal) u novinama..Skoro uopće nemam vremena za gledat TV...,a to i nije neki feler.Ipak za ovak dobre serije mi je žal kaj propuštam...Fala na linku..piše da su popravili kvalitetu.Pozdrav!

    avatar

    07.11.2008. (23:05)    -   -   -   -  

  • Felix

    Danas pratim MSFT ev. call strike 23 nov..QCOM call nov strike 37,5...TXN ponovno call strike 20 nov(samo 7 centi za sada)....PFE call strike 18 nov.....IBM strike 95 nov....Na žalost QQQQ je bullish max.do 32 za sada.

    avatar

    10.11.2008. (15:07)    -   -   -   -  

  • NikoVil

    Ha, ha, Kina diže market, baš me zanima koliko dugo... Felix, što kaže tvoja čarobna kugla za GOOG u ovom periodu do ekspiracije?

    avatar

    10.11.2008. (16:19)    -   -   -   -  

  • Felix

    350 max.ako QQQQ probiju 32...inače bearish do neutralno....oko 320...do expiracije mi je malo predugo za procjenu...QQQQ trenutno imaju tendenciju prema dolje..31,2....rekao bih da se danas MARKET "lomi" ili jače dolje ili gore kreće od sutra...

    avatar

    10.11.2008. (16:33)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    izgleda da je O/Mon pogodio TA ZA SADA barem za GOOG (postan na opcije.com) ak vec nisu za AAPL (isto za sad). ovo izgleda slab ralley (mozda da pocnem pisati ZS umjsto za sada, toliko nam treba ta kratica ovih volatilnih dana)...pozdrav.

    avatar

    10.11.2008. (16:47)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    For the record mislim da Hedge Fondovi moraju sakupiti taj novac DO 15-tog dakle mogu poceti bilo kada (ukljucujuci i danas) . Opcenito iako je Market bio preko +140, vidim ga do kraja dana na minusu cisto stoga sto ce fondovi ovdje docekati svaki ralley prodajuci U njega. Ali naravno ja NISAM tehnicar i mogu lako ovdje biti u zabludi.

    avatar

    10.11.2008. (17:00)    -   -   -   -  

  • Felix

    Prelomio se...polako se kreće na gore nakon upornoga klizanja na dolje...mislim da smo dotaknuloi day low 31,2 za QQQQ...za sada:)Sljedećih pola sata pada odluka kamo će market...opet se piga na dolje....

    avatar

    10.11.2008. (17:11)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Evo podatka zasto je to bas Nov 15, jer HF traze obavijest oko 45 dana PRIJE KRAJA KVARTALA a to je Nov 15 za ovaj zadnji kvartal ..
    Redemption Notice Periods: Most hedge funds have 45-65 day redemption notice periods. This means investors must notify hedge funds 45-65 days before quarter end.
    Najveci su problem tzv FUND of FUNDS koji mogu traziti novac od bilo koga Hedge Fonda kojeg posjeduju u svom fondu i onda oni u ovoj gabuli traze novac ZA SVAKI SLUCAJ, makar im i ne trebao (ili ne u toj sumi koju traze van) da bi PRE-EMPTIVNO zadovoljili svoje customere jer je lako vratiti visak novca nazad u fond a tesko dobiti ga van (ukljucuje cekanje) tako da Fond of Fonds menadzeri to rade za "svaki slucaj"

    avatar

    10.11.2008. (17:16)    -   -   -   -  

  • Felix

    Definitivno bearish..fala OptionMaster...

    avatar

    10.11.2008. (17:52)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Problem je da sad kad je probio u negativu , DOW NE POKAZUJE ponovo nikakvu veliku inerciju (tendenciju da nastavi pad_ ) tako da je moguce da ostane "titrati" izmedju pozitive i negative dulje vremena danas. Fondovima NIJE u interesu da prodaju pre-jeftino pa onda , nakon programa koji "kiknu in" i naprave rasprodaju, puste Market da se malo povrati a cijene oporave prije nego zapocnu novu seriju prodaje . Kladim se da fondovske nardzbe dolaze u velikim lotovima ali sporadicno- tako da daju malo predaha.. Kako idemo prema kraju tjedna te pauze ce postajati sve manje a njihova odlucnost da prodaju u Market sve veca i ako nesto drugo IZVANA ne donese preokret SENTIMENTA u MArketu (npr kakav novi govermental progam otkupa GMa ili pomoci Marketu ili neka slicna "politicka injekcija") tako da valove rasprodaje docekaju redovi spremnih bullsova, onda ce Markt polako driftati prema dolje nosen strujama rasprodaja , prvo sporadicnim pa onda sve jacim .. tako to za sada ja vidim ali mogu biti OFF ko noj! haha

    avatar

    10.11.2008. (18:15)    -   -   -   -  

  • Felix

    Točno tako.Čim počnu sporadičnu rasprodaju naglo poraste ask size..(ima tu na TOSU novi real time alat "active trader" koji dosta duboko(puno više nego level 2) pokazuje naloge na kupnju i prodaju po levelima cijena,ali baš ga i ne koristim često...ako probije na new low za qqqq(30,55) onda ponovno dolazi do pregrupiranja levela...evo,upravo se cijena vrhom bodya zapiknula u dno plave linije koja polako ponire.Zanimljivo je tada vidjeti kako cijena jednostavno ne može više gore,kao da je netko drži za glavu i pritišće prema dolje:).Ipak još uvijek nema naglih i velikih pražnjenja kapitala,niti su se pojačali,kao i to da cijena može gore samo uz adekvatnu kupnju,nema je tko pogurati.Ipak mali problem je u premarketu...po receptu baš kao i danas...visoki open i kasnije polagana prodaja uz malu razliku intraday close...Zanimljivo da QQQQ za razliku od DIA I SPY puno više kaskaju za padom futuresa....odmah kada cijena dođe oko new low upucavaju kapital...,ali ne za dugo...ooooo ode level higher high na 31,2 gotovo okomito uz nagli pad cijene...zanimljivo..je li im se otelo kontroli?Ovo već izgleda kao mini reversal dia je napumpana čak na 90 tj oko +200 ptsa dow od trenutne cijene 88,a i ostali.

    avatar

    10.11.2008. (20:39)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    SAd kad imamo jos samo oko sat i nesto sitno do kraja Marketa u ovaj ponedjeljak, pocinje veci pritisak na prodajnu stranu. Jedna od skromnih sposobnosti koju sam donekle stekao ovih godina pracenja Marketa je sposobnost "empatije" tj osjecaj za osjecaj koji sudionike obuzima . Ako ste vi Fund manager i ocekujete da do kraja ovog tjedan Market bude znacajno NIZE nego danas, necete li pozuriti prodati ono sto namjeravate danas da ne cekate gore sutra? Ne zaboravite da uprkos namjestanju cijena, da su fondovi u rasprodaji KOMPETICIJA jedni drugima i da se bore i nadmudruju i medjusobno.. Ja tako mislim i zato su mi ovdje danas nize cijene APPL (-3%) , GOOG (-5%) i ostale tehnologije "diskretni" znak da ce cijene ovaj tjedan imati dosta problema i da se barem OCEKUJE daljnja korekcija.. inace bi pritisak na kupnju bio veci . sve se moze promijeniti preko noci ali za sada tako izgleda..

    avatar

    10.11.2008. (20:47)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    a sto se tice samog APPLE-a i njegove analize u OptionMONSTERu prosli tjedan (LINK) , mogu reci da sam jos uvijek u toj poziciji i da niposto nisam zazalio sto sam imao strpljenja prebroditi prilicno (za APPLE) NE-VOLATILNI petak da bi stigao danas do Ponedjeljka i docekao probijanje cijena APPLA na dolje ispod linije od $95 trenutno! Ponovo sam procitao tu analizu 2 puta danas i moram reci da nisam nasao NIJEDNU RECENICU tj TVRDNJU NETOCNOM od cetvrtka do danas . Ponekad smo previse nestrpljivi dok cekamo da se neki PATTERN razvije i zanemarujemo cinjenicu da je potrebno VRIJEME da se stvari odviju , kao sto u tim analizama i pise! KLJUCNE kovanice iz tog izvjestaja kao " if breaks below 98 today" pa onda ""downside potential" i "take some time to develop" "watched for several days" itd.. govore mi da je zaista po srijedi neka tehnicka "figura" jer ja osobno ne bih nikada mogao uspjesno predvidjeti ovakav pokret unutar vise od 1-2 dana. Drugim rijecima projekcija da ce od cetvrtka do ponedjeljka APPLE se slomiti ako padne ispod neke razine je za mene "coprnjastvo" koje za sada RADI iako nemam pojima zasto ni kako! pozdrav!!

    PS O GOOGLOVOJ isto takvoj analizi postanoj isto tamo da ni ne pricam, na njoj ste mogli zaraditi jos vise nego na APPL jer je GOOG bio (uostalom pogledajte mu cijeu u toj O/M analizi pa usporedite sa danasnjom)!

    avatar

    10.11.2008. (21:03)    -   -   -   -  

  • Felix

    Ako ne uspiju podići cijenu do približno tih levela onda su zbilja u gabuli....to može biti i rezerva za offsetanje jačega pada...Ma,često mi je opće bedasto obraćati pažnju na TA pojedinačnih dionica ako su one u suprotnosti sa kretanjem marketa,a to je bio i slučaj sa AAPL...cijena je probila na dolje njihov level i nije došlo do pada već reversala...to znači da pattern ne vrijedi...to kaj je po drugi puta pal ispod toga levela prateći slabost marketa,nema baš nikakve veze s tim patternom...Kak bi se reklo..on je potrošen i ne možemo se do unedogled vraćati natrag jer ćemo uvijek naći neki "prošli" pattern koji je odradio...Ne zaboravite da je DOW još uvijek 200 ptsa podcijenjen....vidi link
    http://opcije.com/files/diaq.gif
    Ipak čini mi se da su morali upregnuti velike snage da spriječe niz new low kako cijena ne bi podivljala prema dolje..polako snizuju taj level.

    avatar

    10.11.2008. (21:10)    -   -   -   -  

  • Felix

    Evo i QQQQ level...
    http://opcije.com/files/qqqqr.gif

    avatar

    10.11.2008. (21:46)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Ne bih se slozio sa tobom glede Apple-a , Felix. jasno pise u njihovoj analizi da ce pattern biti POTROSEN (kako ti pises) pomakom AAPL na 110 za slijedecih par dana ili tjedan- a APPL nije dosao ni blizu toga od tada. Sam cetvrtak je bio DOWN day a petak je bio +250 ali I DALJE negativan za AAPL zato mi se njihova projekcija cini jos uspjesnijom jer APPL nije se poveo za ostatkom Marketa nego je nastavio slijediti njihov "pattern". Na kraju nije ni vazno da li je to dio iste figure ili nije, meni osobno je vazna samo ZARADA i zato sa divljenjem gledam na njihovu projekciju koja je izdrzala (cak i UPRKOS suprotnosti kretanja MArketa od APPL u Petak) evo do danas. Ponekad treba odati priznanje tamo gdje je to DUE a u ovom slucaju nemam im sta prigovoriti - sve je ispalo tip-top i unutar vremena koji su nam najavili.

    avatar

    10.11.2008. (21:53)    -   -   -   -  

  • Felix

    Ok,nije ni važno kaj ja mislim,važna je samo zarada..
    Bolje je biti potpuno u krivu i zaraditi nego obrnuto...
    .potpisujem 100% !

    avatar

    10.11.2008. (22:05)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    Pa nije da nije vazno, ja POSTUJEM tvoje misljenje samo se NE SLAZEM UVIJEK (100%) sa njime, a ja vjeruj mi, kao trejder, dobro ZNAM RAZLIKU od ta dva elementa. I NEMOJ MISLITI da kadgod ovako prodjem na trejdu na neciju tudju T/A preporuku NE POMISLIM DA JE TO MOZDA (kako i ti mislis o ovom) NA "CISTU SRECU" tog servisa a ne na stvarnu "figuru". Ipak ono sto se u medjuvremenu dogodilo sa GOOGLOM i njegovom slicnom figurom ipak mi govori da je po srijedi nesto vise od obicne "srece"! Razlika medjutim izmedju mene i pocetnika je upravo u tome sto RAZUMIJEM TREJDERSKU VJEROJATNOST I NAKON OVAKO 2 USPJESNE PROJEKCIJE NE OCEKUJEM DA I SVE OSTALE BUDU TAKO JEDANKO USPJESNE tj ako su sad imali DOBRA 2 trejda i preporuke- po meni je vjerojatnost uspjeha slijedece MANJA a ne veca. Hocu reci da ljudi tako nadju na neke "GURUE" tipa brace NAJARIAN ili KREJMERA ili bilo koga na Internet i onda ocekuju STALNE 100%tne POGODKE i TOCNA PREDVIDJANJA a kad prvi puta pogrijese sa gnusanjem odbacuju SVE sto su ikad rekli-spomenuli-projecirali. Ja sam svjesan da je to igra STATISTIKE takodjer i da niko ne moze biti 100% puta u pravu . Dapace, moj slijedeci trejd NECE SIGURNO biti temeljen na O-MONSTERU bas zbog USPJEHA OVOG! Malo cudno ali to je moj stil..ko u onom vicu kad pishaju sa balkona po parteru kina a glas odozdola vice "HEJ TI NOVI-SARAJ MALO!" ha ha
    Tako i ja "saram" u potrazi za idejama za trejd i ako imam neki "nos" to je za nanjusiti dobru preporuku, zdravi savijet i vijest koja ce sve nekamo pokrenuti.. u stvari ne moras biti jako kreativan u ovom poslu, mozes biti samo dobar SELEKTOR i EGZEKUTOR trejda i to je dovoljno.

    avatar

    10.11.2008. (22:25)    -   -   -   -  

  • Felix

    Joj..opet se zakompliciralo..nisam te namjeraval zamarati..sve je ok::).Meni je OptionMonster jako zanimljiva stranica(servis) i sve kaj izjavi pogotovo Jon ima,uvjerio sam se 100 puta veliku težinu.I uopće zbilja(niti meni) nije važno kaj mislim o ovim ili onim patternima.Važna je preporuka,a to kaj je kao glavni razlog naveden pattern,volumen na nekom strikeu... ili nekaj deseto,mi uopće nije važno.Sigurno da takvi "divovi" u trejderskom i svakom drugom smislu ne trejdaju na tamo neke patterne,makar se prognoza itekako može poklopiti sa njima,pa će ih kao takve i objaviti.Sve takve preporuke propustim kroz neke svoje filtere i onda odlučim koji ću zadržati za watch listu,ako ću uopće zadržati...Ako se poklopi sa mojim očekivanjima tim bolje!!!Uostalom niti ti nisi ušao u preporuku kako i sam veliš bez svojeg "nosa".Na kraju opet ne ovisi o preporuci,nego o nosu,a preporuka samo suzuje izbor i olakša potragu za eventualnim kandidatima...ne?Tak nekak sam mislil...
    Pozdrav!

    avatar

    10.11.2008. (23:08)    -   -   -   -  

  • Felix

    Fala OM na svim onim objašnjenjima i postu na opcije com za QQQQ.Puno si mi pomogao.Ovo zbilja pojačava iz dana u dan kako si napisao gore...Good trading!Pozdrav!

    avatar

    11.11.2008. (15:43)    -   -   -   -  

  • Optionmaster

    DA, jos sam u APPL spredu i jos pada, dok moji putevi rastu (Uz to usao sam u jos nekoliko put pozicija jos jucer). Danas bi moglo biti krvoprolice ili (ako pretjeraju) cak i privremeni preobrat ako padnu previse recimo do granice od 8,200 tj -500 do -600. Obzirom da smo na -262 a trejdamo tek pola sata , sve je moguce!

    avatar

    11.11.2008. (16:01)    -   -   -   -  

učitavam...